Nyomj Entert


A kihalásra ítélt faj: a közgazdászEgy 2018-as nemzetközi kutatása 153 recessziót vizsgált 63 országban 1992 és 2014 között, és azt találta, hogy ezek túlnyomó többsége elkerülte a közgazdászok figyelmét. Ez a tény a 2008-as globális pénzügyi válság esetében volt igazán fájó, melyet csak akkor nyilvánítottak hivatalosan recessziónak, mikor az már majdnem egy éve zajlott. A történelmi mintákat tekintve valószínűleg ismét számíthatunk recesszióra, ezért beszélnünk kell arról, mit tegyünk, ha bekövetkezik.

Recesszió a választás évében – minden elnök rémálma, ami baljós árnyékot vet a 2020-as amerikai kampányra is. A Nemzeti Vállalatgazdaságtani Társaság által közzétett kutatás szerint az amerikai közgazdászok 38%-a azt jósolta, hogy az országban 2020-ban gazdasági visszaesés lesz tapasztalható. Ezeket az előrejelzéseket nagy figyelem kíséri, és ez teljesen érthető – az elnökválasztási kampány közepén tapasztalt gazdasági visszaesés átalakíthatja a versenyt, hatással lehet a Demokrata Párt előválasztásának kimenetelére, és alááshatja Trump elnök újraválasztási esélyeit, aki az erős gazdaságot emelte ki elnöksége legnagyobb érdemeként.

 Ugyanakkor rendkívül bizonytalan, hogy pontosan mikor fog bekövetkezni a gazdasági visszaesés, és hogy megzavarja-e majd a 2020-as elnökválasztást. „Nem állnak rendelkezésre olyan gazdasági adatok, kutatások vagy elemzések, amelyek alátámasztanák, hogy tizenkét hónapra előre tekintve bármennyire megbízhatóan meg tudnánk jósolni egy recessziót” – mondja Tara Sinclair, a George Washington University közgazdász professzora.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .