Nyomj Entert


Antiszemitizmus: a hülyék szocializmusaA szociáldemokrata és szocialista pártok soraiban nem kellene antiszemitáknak lenniük, mivel a nyugati baloldali pártok eredetileg felkarolták a polgárok egyenlőségének liberális hagyományát. Azonban a történelemben mégis számos példa van a baloldali antiszemitizmusra és sokan meglepődnek azon, hogy a brit Munkáspárt vezetése napjainkban antiszemita politikát folytat. A helyzetet Ferdinand Kronawetter bécsi politikus gondolata foglalja össze a legjobban: az antiszemitizmus a „balgák szocializmusa”: talán ostoba, de attól még a szocializmus egy válfaja.

A baloldali antiszemitizmusának számtalan történelmi oka van. Mivel a parlamentekben a kezdetben a szocialista munkásosztály nem rendelkezett képviselettel, ezért a burzsoá szélsőbaloldal képviselte azt, amire ma baloldali politikaként tekintünk – ez részben megmagyarázza, miért vett részt eleinte annyi zsidó diák a mozgalomban. A programba azonban hamarosan az antiszemitizmus is bekerült – jelszavává a „tisztasággal az egységért” vált: az etnikai alapú nemzet támogatása segít legyőzni az osztályok alkotta korlátokat. 

Az antiszemitizmus és a baloldali politika ezen együttélése nem egyedi jelenség. Az antiszemitizmus történelmében általában megemlítik, mennyire gyűlölték a korai francia szocialisták a zsidó bankárokat. Így hát nem kell meglepődnünk azon, hogy Corbyn Munkáspártja – amely nacionalista jegyeket mutat azon olyan témákban, mint a Brexit – időnként antiszemita hangnemet üt meg.

A szocializmus a XIX. század vége óta ellenzi a vallásos, nacionalista és rasszista gondolkodást, ami az antiszemitizmushoz vezet. A szociáldemokrácia programja szerint a gazdasági és társadalmi ügyek előbbre valók. Egy történelmi változás azonban nagy hatással volt az antiszemitizmus széleskörű megítélésére: a cionizmus felbukkanása és Izrael létrejötte.

 Az 1870-es évekre a nyugat- és közép-európai zsidók az országaik teljes jogú állampolgáraivá váltak mint egy vallási kisebbség tagjai, amit a szocialisták elfogadtak. A cionizmus azonban e vallási kisebbséget nemzetté alakította át. A nyugati szocialisták elfogadták az elnyomott kisebbségek (beleértve a zsidók) támogatásának elvét, e támogatás azonban a nyugati imperializmus által elnyomott nemzetek támogatását is jelentette – beleértve a palesztinokat. A szocialisták ma már ellenzik az izraeli politikát, és azt a politikát is, amelyet a cionista zsidók folytatnak az olyan országokban, mint Nagy-Britannia. 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .