Nyomj Entert


Asimov “Alapítványát” idézi a mesterséges intelligencia új szimulációs “forradalma”A mesterséges intelligencia (AI) egy új típusú modellje, a multiágens mesterséges intelligencia (MAAI) lehetővé teszi egész városok viselkedésének szimulálását. Ha például egy kampánycsapat el szeretné dönteni, hogyan és kinek közvetítse az üzeneteit – azaz, hogy hogyan kampányoljon egy választási versenyben – számtalan alkalommal tehet próbát egy számítógép szimuláción belül. Aki a Cambridge Analytica technológiájától megijedt, az ettől meg fog rémülni. Mindez Asimov Alapítvány c. regénysorozatát idézi, amelyben egy külön tudományág, az ún. “pszichohistoria” garantálta, az arra kiválasztottak számára a jövőbe pillantás, a jóslás, a prófétálás adományát. A kor orákulumai a big datat átfogó, a káoszban mintát kereső mesterséges intelligenciák lehetnek. Ez válthatja fel az ember természetes érzékét, sőt tehetséget a politika iránt.

Egy mesterséges társadalom hasonló a már évtizedek óta használt számítógépes modellekhez, amelyeket az összetett, dinamikus rendszerek (például az időjárás) megértésére használunk. Az első modelleket fizikusok és kémikusok hozták létre az 1960-as években. A modellek napjainkra egyre összetettebbé váltak, és biológusok, majd az elmúlt évtizedben társadalomtudósok is csatlakoztak a kutatáshoz. 

A modellek segíthetnek megérteni az összetett rendszerek működését, előre jelezni a fejlődésüket és megfigyelni, hogy mi történik, ha beavatkozunk a folyamatokba. Az ágens alapú modellezésben függvények alkotják a tényezőket, melyek lehetnek akár egy bizonyos úton haladó sofőrök vagy a gazdaságon belül versengő cégek. Az ágensek folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással és a környezetükkel is, és ez alapján változtatják a viselkedésüket. 

Az ágensek összetett kognitív képességekkel rendelkeznek. Emberi szimulációk, van nemük, életkoruk és személyiségük. Házasodhatnak, gyermekeket nemzhetnek, lehetnek vallási nézeteik. Ugyanúgy szociálisak akárcsak az emberek. Kapcsolatba kerülnek egymással különböző közösségi hálózatokon keresztül, tanulnak egymástól, képesek reagálni egymásra és a környezetükre is.

A felépített szimulációt tesztelni kell. Ezt úgy tehetjük, hogy valós adatokat adunk hozzá, és megfigyeljük, hogy a történések megegyeznek-e a való világban történtekkel. 

Az MAAI-t már most elképesztő pontossággal használják digitális társadalmak felépítésére, melyek mélyreható társadalomtudományi kísérletek alapjául szolgálhatnak. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a modellek egyre valósághűbbek.  A számítástechnikai kapacitás fejlődésével pedig jelentősen növekedhet az ágensek száma egy modellen belül: néhány ezerről több tízmillióra. Egy London méretű várost már képesek vagyunk modellezni. A következő mérföldkő az USA népességének megfelelő 320 millió fő modellezése, majd a Kína népességének megfelelő 1,4 milliárd fős modell létrehozása. A végső cél a világ teljes népességének modellezése.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .