Nyomj Entert


Az angol miniszterelnök felelőssége: a nemzet egyesítéseTúl sok évnyi rossz kormányzáson van túl Nagy-Britannia. Boris Johnson megkapta az esélyt, hogy egy korszakot írjon. A kérdés, hogy él-e a lehetőséggel, hogy remek vezetővé váljon. Sokan (köztük konzervatívok is) titkon remélik, hogy a miniszterelnök el fog bukni. Remélik, hogy a gazdaság összeomlik, vagy hogy a kormányfő elkövet egy baklövést a nemzetközi porondon. Ezek a remények persze abból fakadnak, hogy sokan azt remélik, így jobbra fordulnának a dolgok. Ez a partizán gondolkodás azonban nem sok jóra vezet, de felhívja a figyelmet a kormány előtt álló kihívásra. A kampánya elindításakor Boris Johnson azt ígérte, hogy egyesíti az országot. Kérdéses, hogy tudja-e, és ha igen, akkor hogyan, de ekkora többséggel gyakorlatilag azt tesz, amit akar. A nemzet egyesítése érdekében azonban az alábbi lépésekre szükség lesz: 

  1. Tartsa össze az uniót. Skócia ki fog lépni, ha nem tesz ellene. A gazdasági érvek itt lényegtelenek, az egész az identitásról szól. A kormányfőnek rendszeresen Skóciába kell látogatnia, meghallgatni a helyieket, párbeszédet kezdeményezni az állampolgárok között, mélyíteni a kapcsolatokat. 
  2. Ne a Downing Street-ről kormányozzon. Menjen körútra, és vigye magával a stábját is. Modernizálja a parlamentet az elektronikus szavazással, újítsa meg a demokráciát.
  3. Segítsen az embereknek egymás megismerésében. Indítson el egy országos testvérvárosi programot, bővítse a Nemzeti Polgári Szolgálatot (National Citizen Service), és mindenkinek adja meg a lehetőséget az önkénteskedésre. 
  4. Újítsa meg a kitüntetési rendszert. Vonjon be minden várost annak kiválasztásába, kit tüntessenek ki az adott településről, és hozzon létre kitüntetéseket a kisvárosok és falvak számára is. 
  5. Vonja be az embereket a politikai döntésekbe. Tartson igazi polgári gyűléseket, és fogadja meg már az elején, hogy tiszteletben fogja tartani az emberek döntéseit.
  6. Ez különösen igaz a klímaváltozás esetén: olyan politikáról van szó, amely 30 vagy több évre szól, fontos, hogy e téren megállapodás szülessen. 
  7. Legyen nyitott a kötelező adókkal kapcsolatban. Ne higgyen a szakértőknek, akik azt mondják, hogy a kötelező adók rossz gazdaságot jelentenek. 
  8. Ne beszéljen többen a Brexitről. Próbálja minimálisra csökkenteni a gazdasági kárt, de akárhogy is lesz, ne csináljon belőle nagy ügyet.

A megszerzett többség által a konzervatívok számára nagy a kísértés, hogy megnehezítsék a Munkáspárt életét, és megkönnyítsék a sajátjukat, a demokrácia egyik alapja azonban a vesztes együttműködése: ha már győztünk, nem kell még a földbe is döngölnünk őket. A nagy vezetők nagylelkű győztesek. 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .