Nyomj Entert


Az újságírói “objektivitás” leleplezéseAz objektivitás nem annak színlelése, hogy nincsenek céljaink, hanem annak egyértelmű kimutatása, mik ezek a célok. Nem élhetünk célok nélkül, és nem szabadíthatjuk fel magunkat a velük járó felelősségtől. Az újságírásnak, mint minden szakmának, szüksége van egy struktúrára, amely meghatározza a szakma arányait és tartalmát, és amely struktúrának láthatónak kell lenni azok számára, akik szeretnék megérteni. Az objektivitás puszta kijelentése nem egy ilyen struktúra, csupán egy elv, amely se nem korlátoz, se nem kényszerít.

Vélemények vs. tények: A New York Times egyértelműen ellenséges Trumppal szemben. Ők azzal érvelnének, hogy szó sincs ilyesmiről, csak hűségesen jelentik a híreket. Ez felveti a kérdést, mi kell, hogy legyen egy újság célja. A modern újságírás elvei szerint a magánvéleményeknek csak az erre kijelölt rovatban szabad megjelenniük, elválasztva a hírek rovattól. A modern újságírás tehát egy etikai választóvonalat húz meg a vélemények és a tények között. A vélemények azonban már az elmesélésre érdemes hírek kiválasztásánál is szerepet kapnak. 

Egy evolúciós folyamat: A kortárs újságírás szerint egy hírértékkel bíró téma személyes megközelítése nem etikus. Korábban ez nem volt így, az újságírói objektivitás irányába mutató folyamat a II. világháború után indult el. A háború előtt a legtöbb újság politikai irányultságú volt, és bár ezek az irányultságok később is fennmaradtak, a nagy újságok egyre inkább igyekeztek különbséget tenni a hírek és a véleménycikkek között. Az újságírói iskolák térnyerésével az újságírásra – az egyéb szakmákhoz hasonlóan – technokrata lencsén keresztül kezdtek tekinteni. Ezek az iskolák nem csak arra tanítottak, hogyan dolgozzuk fel a híreket, hanem arra is, mi minősül hírnek. A szerkesztő feladata, hogy eldöntse, mely hírek kapnak helyet az újságban, vagyis, egyes hírek fontosabbak a többinél.

A modern újságírás problémája: A probléma az, hogy a modern újságírói etika kitart amellett, hogy az objektivitás lehetséges, ezzel pedig arra kényszeríti az újságírókat és az újságokat, hogy úgy tegyenek, mintha politikai hovatartozásuk nem lenne hatással arra, hogyan tálalják a híreket. Az objektivitás lehetetlen. De az objektivitáshoz vezető első lépés, hogy tisztában legyünk azzal, mit teszünk és miért.  Az objektivitás azonban nem csupán semlegességet jelent. Azt jelenti, hogy tisztában vagyunk a céljainkkal és a célunk elérését elősegítő módszerekkel, és szabadon beismerjük azokat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .