Nyomj Entert


Facebook 2020 / 24A 2020-as amerikai elnökválasztási kampányban úgy tűnik már várható lesz, hogy a Facebook korlátozza a szólásszabadság jogának gyakorlását arra hivatkozva, hogy közösségi média felületein álhírek terjednek. Érdekes összefüggés, hogy ezen tevékenységük a bal-jobb, vagy a liberális-konzervatív politikai tengelyeknek csak egyik oldalát érinti hátrányosan, és senki sem lepődik majd meg gondolom, ha azt mondom; ez kizárólag a nemzeti, szuverenista, konzervatív vagy jobboldali ügyeket súlytja, a liberális és globalista kampányok természetesen padlógázzal mehetnek, ezek érdekében bármit szabad kommentálnunk, akármilyen kifejezést használhatunk; nem kell tartanunk a korlátoktól.

Amennyiben a véleményünk eltér a facebook vezetőinek politikai és közéletei meglátásaitól, még akkor is van egy egérút, ha el szeretnénk kerülni a retorziókat, ez pedig valamiért egészen hasonló az ötvenes évekről mesélt sztorik túlélési logikájához: kussolhatunk.

Ha ehhez túl izgágák vagyunk és mégis szeretnénk másokkal megosztani véleményünket, ezen a mindenki számára ingyenes és állítólag egyenlő platformon, akkor posztolhatunk nyugodtan, bár már eddig is megvizsgálták tartalmainkat, több módon is elérhettük, hogy töröljék véleményünket szavak vagy kifejezések használatát követően, de aktívabb barátaink már hagyományosan több profillal dolgoznak, tekitnve a bejegyzéseiket követő 30 napos tiltásokra.

Most ez az egész cenzorosdi új fordulatszámra kapcsol, ugyanis egészen elképesztő ötletek mentek át a cég vezetésen, melynek eredményeképpen nem lesz sem vállalat, sem állami szervezet a Földön, amely jobban ismerné a világ legnagyobb demokráciájának működését, és amennyiben bevállnak a felvetések, akkor a világ összes országának (ahol van facebook) döntéshozatali mechanizmusát. Mark Zuckerberg nem reagált még a pletykákra 2024-es indulásával kapcsolatban, de ha jól meggondoljuk, fölösleges is végigcsinálnia ezt a bohóckodást, ha egyszemélyben ki tudja jelölni az Egyesült Államok, majd más országok elnökeit is. A cinizmuson túl; most kell valahogy odacsapni ennek a világ összes működő demokráciáját veszélyeztető szörnyetegnek, mert lehet nemsokára már késő lesz.

Hat módon fogják mostantól ellenőrizni a közösségimédia platformon olvasható véleményeket , amelyeket látva kimondhatjuk; a jobboldali orgánumok bezárhatják a boltot faecbookon, ugyanis;

  • Cimkézni fogják az “állami kontroll alatt álló médiát” – azt, hogy ezek melyek, természetesen nem valós tulajdoni viszonyok alapján dől majd el, hanem a cég politikai bizottsága és liberális csíráztatókban kisarjadt algoritmusok elemzik majd a cikkeket, valamint, ha igazán tutira akarnak menni, akkor megkérdeznek néhány a a független médiáért feszt aggódó újságírót orszángonkét. Nagyon kiváncsi vagyok mely források minősülnek majd Magyarországon “state-controlled media”-nak. Sejtésem sincs, ugyanakkor ez automatikusan magában rejti a facebook számára nem tetsző vélemények hátrasorolását, későbbi tiltását.
  • Előzékenyen megjelölik majd nekünk hülyéknek, hogy mely tartalmakat tartják a független elemzőik kamunak. Persze ennek akár még hálát is adhatnánk, feltételezve, hogy végre eltűnnek életünkből az olyan oldalak mint OLKT, vagy amelyek azt terjesztik, hogy Orbán Viktor 102 évben akarja meghatározni a nyugdíjkorhatárt. Csak sejtésem van arról, hogy mi minősülhet kamunak. Az előző pontban leírt technikához hasonlóan ez is a vélemények kontraszelekcióját teszi lehetővé a facebook számára.
  • Automatikusan eltávolítják azokat az információkat, amelyek megtévesztik az embereket Amerikában a választás módjával, helyével és idejével kapcsolatban. Hála égnek Magyarországon ezzel szemben kimunkált és működő szociális háló, kocsma-templom-közért penetráció van, ezért nem kell attól tartanunk, hogy rosszul tudják ezen lényeges részleteket az emberek. Ez amúgy egy elfogadható törekvés, ugyanakkor valójában ezt sem a facebooknak kell eldöntenie, hanem a választásokat bárhol felügyelő állami szervekkel való együttműködésben lenne szabd tiltani ilyen tartalmakat.
  • Az a felvetés nagyon rendben van, hogy átláthatóbbá teszik a hirdetések feladóinak adatait, a kampányokban felellhető szociális, földrajzi vagy egyéb mintázatokat. Látszódjon csak mindenki a hirdetések mögött. De akkor mindenki.
  • A kampányoló szervezetek számára lehetővé teszik, hogy listázzák a kampánystábok tagjait a facebook számára, amely cserébe lehetővé teszi számukra a kétlépcsős azonosítás használatát, annak érdekében, hogy a kampányok tisztaságát ne lehessen hackeléssel megzavarni. Elsőre gáláns ajánlatnak tűnhet, és végül is mi baj lehet abból, hogy egy vállalat amelyik aktív alakítója a globális ügyeknek, ismeri az összes induló párt összes induló jelöltjét azok kampányszakembereit és önkénteseit? Mi baj lehetne pláne abból, hogy a reklámok targetálásának kapcsán használt lehallgatásokhoz hasonlóan más dolgokat is hallanak majd a facebook szakemberei, esetleg kampányértekezletekről? Ugye, hogy semmi?
  • Utolsó elemként a “koordinált gyanús viselkedést” mint mintázatot kereső funkciót vezetnek be annak azonosítására, amikor több, egymástól független oldal és profil dolgozik együtt azzal a céllal, hogy valamilyen információt terjesszen azt a látszatot keltve, hogy valós emberek valódi véleményének eredménye egy komment vagy poszt. Majd ők eldöntik, hányan posztolhatjátok ugyanazt a cikket, amelyet ráadásul előtte meg is vizsgálnak, hogy szerintük valós tartalmú-e!  

Hogy mindez mit jelent? Azt, hogy az emberiség története során még soha nem állt fenn ennyire a veszélye annak, hogy a globális populáció ilyen jelentős hányadának politikai nyilvánossága kerüljön egyetlen; az élet egyes területein szinte egyedurakodó, központilag, zártan működő szervezet ellenőrzése alá. Csak ennyiről van szó. Teljesen mindegy, hogy mit gondoltok a Facebook politikai nézeteiről, egyezik-e a tiétekkel vagy sem, maga az eszköz termeli ki a rossz felhasználására törökőket, a szándékot mindig megtalálja a lehetőség, szóval előbb utóbb fájni fog a dolog mindenkinek.

Jó csetelést!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .