Nyomj Entert


Fel tudja venni Kína a versenyt Oroszországgal Közép-Ázsiában?Közép-Ázsiában az elmúlt években jelentősen megnőtt a kínai befolyás. Kína nemcsak jelentős hitelezővé és befektetővé, hanem kulcsfontosságú kereskedelmi partnerré is válik a régióban, azonban úgy tűnik, Oroszország nem aggódik emiatt. Ennek oka, hogy Kínától eltérően Moszkva közép-ázsiai érdekei nem pusztán gazdasági jellegűek. Oroszország számára kulcsfontosságú, hogy megőrizze a posztszovjet közép-ázsiai államok feletti befolyását. 

Gazdasági szempontból Közép-Ázsia számos lehetőséget rejt Oroszország számára. Kína azonban egyre jelentősebb versenytársának bizonyul, ugyanis a 2008-as gazdasági világválság után aktívabban kezdett el befektetni a közép-ázsiai államokba és kereskedni azokkal. Peking ezekre az országokra a kínai termékek növekvő piacaként, alapvető fontosságú kereskedelmi útvonalként és természeti erőforrásként tekint.

A közép-ázsiai országok ma több milliárd dollárral tartoznak Kínának. Ezzel kapcsolatban felmerülnek az aggályok, hogy ezek az országok adósságcsapdába kerülhetnek, és kénytelenek lehetnek komoly gazdasági, és politikai engedményeket tenni a nagy összegű hitelek visszafizetése érdekében.

Ráadásul – bár Oroszország továbbra is gazdasági támogatást nyújt a régiónak – e támogatások inkább stratégiai érdekekből, mint a gazdasági haszon reményéből fakadnak. Ezek az országok ugyanis kulcsfontosságú pufferzónát képeznek a közel-keleti instabil területek és Oroszország között. 

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének 1992-es megalakulása óta főként Oroszország biztosítja Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán biztonságát, és segít megerősíteni ezen államok saját haderejét. Oroszország domináns katonai erőt képvisel a régióban, Kína pedig a háttérbe húzódik. Sőt, Peking Moszkva számos biztonsági aggályát osztja, ezért rövidtávon inkább az együttműködés, mint a versengés áll az érdekében.

Kína növekvő gazdasági és katonai ereje ellenére Moszkva és Peking egyelőre nem tekintenek egymásra riválisként Közép-Ázsiában. Zajlik köztük egy közvetett verseny, de a jelenlegi érdekeik és prioritásaik ritkán vannak átfedésben. Kína érdekei elsősorban gazdasági jellegűek, míg Oroszország mélyebb kapcsolatokkal rendelkezik Közép-Ázsiában, így érdekei inkább stratégiaiak. 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .