Nyomj Entert


Globális narratívaharcAz amerikai-kínai kereskedelmi háború a 21. század globális narratívája feletti uralom megszerzéséért folytatott küzdelem lenyomata. A Nyugat meggyőződésével szemben a valóság az, hogy Kína nem akar olyanná válni, mint mi, az ázsiai ország egy alternatív jövőképet kínál azoknak, akik kiábrándultak az ideológiák fogságába esett és vezetési válsággal küzdő Nyugatból. A nyugati liberalizmus, amely az előző század uralkodó narratívája volt, folyamatosan veszít népszerűségéből, hiszen nem tudja biztosítani azokat a javakat – biztonság, szabadság, szuverenitás – amelyeket eredetileg ígért. Éppen ezért most Közép-Kelet-Európa nemzetein van a sor, hogy elmeséljék a saját történetüket és a komplex 21. század kihívásaihoz igazítsák a nyugati narratívát. 

A narratíva egy történet, amely virálissá válik, és világszerte kézzelfogható politikai-gazdasági hatással bír. Az absztrakt gondolatokból jól működő szabályok születnek (például a kereskedelem és a politikai versengés vonatkozásában), majd ezeket kézzelfogható javakká (különböző szolgáltatások, jólét) alakítják. A mai napig a legsikeresebb narratíva a nyugati liberalizmus volt, amely a jogállamiság, a demokrácia, az emberi jogok és szabad piac javait kínálta követőinek. A liberalizmus azonban már nem képes a kézzelfogható javak előállítására, ezért hanyatló korszakba lépett. A globális narratíva feletti uralom elvesztése geopolitikai, gazdasági és technológiai következményekkel jár. 

A Nyugat mindig úgy tekintett Kínára, mint egy olyan országra, amely ha elér egy bizonyos fejlettségi szintet, akkor pont olyanná válik majd, mint mi. Néhány éve valószínűleg a legtöbb kínai is ezt gondolta. De végül a kínaiak nem a kommunista pártból ábrándultak ki, hanem a kiszámíthatatlanul működő, technológia-ellenes, ideológiavezérelt Nyugatból. A nem is olyan távoli múltban a kínai diákok tolongtak a nyugati egyetemekért, hogy diplomát szerezve valamelyik ígéretesnek tűnő nyugat-európai országban vagy az Egyesült Államokban kezdjenek jobb életet. A fiatalabb generációk azonban már nem így gondolkodnak: az ezredfordulósok – ha szüleik rá is tudják venni őket a külföldi tanulmányokra – hamar visszavágynak a digitális Kínába, ahol a fogyasztási opciók végtelen kínálata és biztonságos utcák várják őket. 

A kínai-amerikai kereskedelmi háború a 21. század Thuküdidész-csapdája: akárcsak Athén és Spárta, a feltörekvő Kína és a domináns nagyhatalom, az Egyesült Államok konfliktusra vannak ítélve. A kereskedelem visszaesése és a GDP-növekedés mérséklődése csak járulékos veszteségek a globális narratíva meghatározásáért folytatott küzdelemben. A Kínai Népköztársaság idén ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját. Az október elsejére szervezett nagyszabású jubileumi ünnepség mögött egy egyetemes igénnyel fellépő történet áll.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .