Nyomj Entert


Nürnbergi pert a klímatagadóknak?Amikor Bjorn Lomborg dán közgazdász és pár Nobel-díjas társa 10 évvel ezelőtt azt írta, hogy nem a klímaváltozás a világ legsúlyosabb problémája, akkor az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének elnöke párhuzamot vont a közgazdász és Hitler között, mint akik jószágként tekintenek az emberekre. A közgazdász bűne annyi volt, hogy kielemezte a különböző globális válságok költségeit. 

A klímaváltozás pedig az egyik utolsó helyre került a listáján, azaz szerinte a legtöbb pénzből a legkevesebb eredménnyel kecsegtet a CO2- csökkentési egyezmények végrehajtása. Ellenben más súlyos globális válságok – szegénység, egészségügyi ellátás nélkül élők, malária, ivóvíz – töredékpénzből megoldhatók, vagy érzékelhetően enyhíthetők akár rövid idő alatt. 

A fenyegető hasonlat Lomborggal kapcsolatban úgy merült fel, hogy az ENSZ Tesületének vezetője, Rajenda K. Pachauri szerint az éghajlatváltozás tagadása (de akár az alarmisa kánon megkérdőjelezése is) morálisan a holokauszt tagadásához hasonlítható, és háborús bűnökért kellene elítélni azokat, akik tagadásukkal részben felelősek a következő évtizedek éhinségben és betegségben elpusztult milliói haláláért. Ahogy írja: „Ez lenne az éghajlatváltozás nürnbergi persorozata”.

Pedig aki szkeptikus, az nem a klímaváltozás emberi eredetét tagadja. Nem azt vitatja, hogy a 21. század végére ne lenne jelentős hatással mind az emberiségre, mind pedig a környezetre. Az egymást túllicitáló, katasztrófával fenyegető, pánikkeltő állítások ugyanakkor nem vezetnek jóra. Az éhezést, a szegénységet és betegségeket olcsóbban, megbízhatóbban kezelhetnénk, ha a bizonytalan kimenetelű, drasztikus éghajlat-politikákra elpazarolt dollármilliárdokat a mostani problémákra fordítanánk.  Ha ezeket megoldjuk, érdemben segíthetjük az alkalmazkodást is, hiszen a klímaváltozás legsérülékenyebb csoportjai a szegények. Akik ma azért harcolnak, hogy gazdag országok és multinacionális óriáscégek bevételét növeljék és a szegényektől vonjanak el forrásokat, azok teszik a legnagyobb kárt az emberiségnek.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .