Nyomj Entert


Technológiai szuverenitás a digitális piac új jelszavaAz Európai Unió átaludta az elmúlt évtized digitális robbanását, tálcán kínálta fel piacát a külföldi techcégeknek. A főleg amerikai és egyre inkább kínai gigavállalatok nemcsak óriási hasznot húznak Európa piacáról, hanem az érzékeny digitális adatok feletti kontrollt is gyakorolják. Akié a digitális sztráda, azé a digitális haszon: pénz, információ és biztonság. Az Európai Unió eddig a külföldi cégek megadóztatásával próbált nyomást gyakorolni ezen cégekre, eredménytelenül. Most egy új fejezet kezdődhet, a technológiai szuverenitás meghirdetésével kisebb európai cégeket akarnak támogatni, hogy felvegyék a kesztyűt a nagyokkal.

A legnagyobb amerikai techcégek kisgömböcként kebeleznek be kisebb vállalkozásokat. A Facebook és a Google gyakorlatilag hetente vásárolnak fel kisebb startup cégeket, nem sajnálva a dollármilliárdokat és a versenyjogi tilalmak kijátszását egy-egy tranzakció megvalósításához. A Facebook mintegy 80, a Google pedig 240 darab céget tett magáévá megalapításuk óta. A teljesen szabadjára engedett kapitalizmus azonban megöli az innovációt és hosszabb távon teljesen kiszorítja a kisebb cégeket a technológiai piacról. Szigorú versenyszabályozás híján ugyanis, a nagyhalak nem akarnak költséges és nagy kockázatú fejlesztésekbe fogni, egyszerűen inkább megeszik a kishalakat.

Rövidtávon mindenki nyer: a startupok tulajdonosai és befektetői óriási pénzt kaszálnak, az új tulajdonos egy már kifejlesztett, tesztelt, a piacra bevezetett terméket kap rövid idő alatt, ráadásul egy konkurenssel is kevesebb lett a piacon. Hosszabb távon ugyanakkor – ha minimálisra szűkül a verseny – az óriásvállalatai kezdik diktálni az új technológiák bevezetését. A kreativitást és innovációt nem támogatja a teljesen szabad verseny, éppen ellenkezőleg, megfojtja azt. (A gyakorlatban is láthattuk, amikor a Facebook a közösségi média piacáról kiszorította, felvásárolta a hasonló, ámde jóval kisebb helyi cégeket, például az iwiw-et.) 

A technológiai koncentráció ráadásul súlyos sebeket ejt a nemzetállamok szuverenitásán, kiszolgáltatva azokat a külföldi nagyobb játékosoknak.

Az Európai Unió hátránya óriási az amerikai és kínai techcégek fejlettségekhez képest, ezért az Európai Unió új bizottsága komoly protekcionista gazdaságpolitikát kíván folytatni az új ciklusban: a megnevezése technológiai szuverenitás. 

Az unió új döntéshozói nem fogadják el, hogy az érzékeny online adatokat amerikai cégek digitális infrastruktúrája kezelje, ráadásul egy olyan piacról szorulnak ki a kisebb európai cégek, amelynek értéke 2023-ra fél trillió dollár lesz. Az sem véletlen, hogy az Európai Bizottság belső piacért felelős posztjára nagy valószínűség szerint az a Thierry Breton kerül, aki a piacvédelmi szabályozás híve. Breton korábban a francia Atos technológiai gigavállalatot vezette. Álláspontja szerinte az európai adatoknak Európában kell maradniuk, hogy az európai techcégeket támogassa.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .